Przy stoliku

Jak nie pieczemy to i tak pieczemy :)

No właśnie, jak nie pieczemy to i tak pieczemy:) Okazje zdarzają się bardzo często. To one pozytywnie zmuszają nas do próbowania nowych przepisów 🙂 Tym razem Lovelywedding.pl 🙂 czyli nasza niepowtarzalna Elwira Radunc podjęła temat zbliżających się świat i zapragnęła naszych eko – pierników:) Eko, bo z maki orkiszowej i z musu dyniowego, niesłodkie, przyprawione Read more about Jak nie pieczemy to i tak pieczemy 🙂[…]

Weekend pełen wrażeń :)

Cóż to był za weekend :)Niesamowity i aktywny, smaczny oczywiście także 🙂 Sobota upłynęła nam na przypomnieniu sobie wiedzy na temat jelita grubego. Pamiętacie, ten ” ciut wstydliwy” temat z wykładu w Koninie. „Odporność bierze się z brzucha” tym razem słuchała społeczność Poznania:) Nasza dr Beata Pieczyńska jak zwykle przemawiała pasjonująco i do ponad 200 Read more about Weekend pełen wrażeń 🙂[…]

Przygotowujemy się do Świąt :)

Choć Święta wokół już zawitały w pierwszych dniach listopada….my ze spokojem podchodzimy do tego wyjątkowego tematu. Nie będziemy szaleć i w szaleńcze tempo się angażować. Teraz odpoczywamy kiedy tylko możemy :0) Tak, tak, tego też trzeba się nauczyć. Odpoczywamy i czytamy i gdzieś tam sobie obmyślamy  wigilijne menu 🙂 I na pewną oto perełkę kulinarną Read more about Przygotowujemy się do Świąt 🙂[…]

Powrót do przeszłości? o jakże można się pomylić :)

Pewnie się zdziwicie, o co tu chodzi:) ??? Otóż, chodzi o własne wyobrażenia. Wybierając się na koncert Starego Dobrego Małżeństwa, przekonana byłam, że to taki miły powrót do przeszłości.Czasy licealne, jeszcze nie ukształtowane plany na życie, wiele przegadanych nocy z przyjaciółmi na ważne i te mniej istotne tematy. Z dzisiejszej perspektywy to beztroska wolność:) do Read more about Powrót do przeszłości? o jakże można się pomylić 🙂[…]

Wyjątkowe popołudnie :)

Nasze dzisiejsze wyjątkowe popołudnie, to wspólnie spędzony czas 🙂 Bezcenny i bardzo twórczy 🙂 Ja i Małgosia, miła muzyka:) wspólny obiad, ugotowany specjalnie dla Małgosi 🙂 a później…..pieczenie eko pierników….ale….. dziś nie pokażemy ich:) czekajcie cierpliwie i z ciekawością, bo właśnie przed chwilą, eko pierniki wyjechały 🙂  na profesjonalną sesje u naszej ulubionej Elwirki Radundc, Read more about Wyjątkowe popołudnie 🙂[…]

Specjalnie dla Taty :)

Specjalnie dla mojego Taty, taką oto niespodziankę urodzinową sprawiłam 🙂 Oto zdrowy, cytrynowy kokosowy torcik, na spodzie, ciut mało stabilnym niestety , bo blendery odmówiły ze mną współpracy:( 🙁 oj za dużo blendowały, za dużo …:) Syrop klonowy odrobinę uratował sytuacje i skleił ziarna słonecznika z wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, więc nie było tak Read more about Specjalnie dla Taty 🙂[…]

Małgosia zawsze pamięta :)

Właśnie, Małgosia to taka istota, która zawsze pamięta o drugim człowieku. Choćby miało się palić….a ktoś jest chory, ma urodziny lub jakieś inne ważne wydarzenia….Małgosia….zawsze pamięta i przybywa z upominkiem od serca i upieczonymi zdrowymi słodkościami. Takich ludzi nam trzeba, dbających o relacje, którzy cenią sobie i obecność i rozmowę. Po prostu. Naprawdę niewiele trzeba. Read more about Małgosia zawsze pamięta 🙂[…]

Szaro, buro…odrobina słodyczy musi być :)

Pogoda za oknem nie napawa optymizmem. Cierpię na chroniczny brak promieni słonecznych….wyjściem byłoby przenieść się daleko, na słoneczne plaże 🙂 Marzyć trzeba i z tym stanem jako-tako poradzić:)  Jaglany bananowiec z sosem jeżynowym własnej produkcji, zdecydowanie przywołuje późne lato. 🙂 🙂 A dla dzieci biszkoptowe  orkiszowe babeczki z odrobiną czekolady 🙂 niech też z życia Read more about Szaro, buro…odrobina słodyczy musi być 🙂[…]

Pani SOCZEWICA :)

Ostatnio był pasztet z soczewicy a dziś  zupa z pani soczewicy:):) uwielbiam ją! Dlaczego? Jej białko jest najłatwiej przyswajalne spośród roślin strączkowych. Poza tym te małe pomarańczowe ziarenka bogate są  w wapń, żelazo, magnez, potas i sód. Idealny zestaw dla naszych systemów nerwowych 🙂 Moja zupa z soczewicy Na oliwie podsmażam cebule i czosnek, dodaje Read more about Pani SOCZEWICA 🙂[…]

Po prostu pasztet:)

Nie, nie….cały czas słodko nie będzie 🙂 nie ma mowy. Odpoczynek od nadmiaru musi zaistnieć 🙂 dlatego w pauzie tej,  pasztet po prostu serwuję 🙂  Pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej, warzyw i garścią przypraw. Przepis zaczerpnięty od Vegenerata, jakże by inaczej:) Szczerze polecam i pasztet i całą twórczość kulinarną Jegomościa Przemka Ignaszewskiego. Smak idealny pod Read more about Po prostu pasztet:)[…]