Przy stoliku

Moje obiady :) Niedzielne obiady:)

O niedzieli Wam już pisałam 🙂 Staram się żeby były wyjątkowe i na pewno pomaga mi w tej atmosferze  przygotowywanie ulubionych potraw. Ferie się zaczęły, więc na na spokojnie trzeba ten czas celebrować. Bez pospiechu, niepotrzebnych emocji i nadmiaru szkolnych zobowiązań 🙂 I żeby tak lekko wejść w te chwile, dziś na obiad serwowałam: Zupa Read more about Moje obiady 🙂 Niedzielne obiady:)[…]

Niedziela z Philem Collinsem i białym barszczem :)

Niedziela to zawsze dla mnie wyjątkowy dzień. Wolny czas, czas dla siebie i bliskich. Chwila wytchnienia, której ostatnimi czasy jakoś tak najbardziej potrzebuję 🙂 Wsłuchując się w piękną płytę Phila Collinsa „Both sides” , wspomnieniami powróciłam do swoich dziecięcych  niedziel, gdzie było inaczej niż w tygodniu. Od rana  unosił się z kuchni zapach pysznego obiadu, Read more about Niedziela z Philem Collinsem i białym barszczem 🙂[…]

Oswoić stres!

Wydarzenia  Twojej Mocy  mają to do siebie że bywają niezwykłe i zaskakujące.Zawsze!!! Tym razem w kameralnej  grupie 150 uczestników oswajaliśmy stres. Pani Beata Kawicka,  tytułem wstępu wyjaśniła  na czym polega różnica między wrażliwością a odpornością psychiczną. Bardzo ważne definicje! Po wypełnieniu testu czy grozi nam i wypalenie zawodowe, każdy z nas dostał indywidualną informację  zwrotną Read more about Oswoić stres![…]

Myślałam…myliłam się…

Tak. Właśnie tak. Myślałam…myliłam się. A chodzi tu o muzykę. Miałam wzniosłe cele wychowawcze 🙂 Pokazać dzieciom muzykę starannie wybraną, spośród tego co oferuję świat. Do pewnego momentu edukacja ta, szła jak po maśle.I nagle gong. O nie! mamo!, każdy dzień dorastania i kontaktu z rówieśnikami powywracał do góry nogami moje muzyczne sugestie. Ku mojemu Read more about Myślałam…myliłam się…[…]

Koniec roku i początek…..witamy łagodnie :)

Tak tak, nie ma co rzucać się na głębokie fale 🙂  Bez cukru – spokojnie i łagodnie żegnam stary rok i witam nowe nieznane dni.  Pożegnałam kokosowo-waniliowym jagielnikiem na spodzie z daktyli i orzechów laskowych,  ozdabiając wege galaretką z jeżynami, bo mam niezwykłą słabość do jagielników 🙂   Przywitałam ciasteczkami Agnieszki Maciąg- z miodem, żurawiną Read more about Koniec roku i początek…..witamy łagodnie 🙂[…]

Lubicie chipsy????

Taka naszła mnie ochota na zdrową przekąskę 🙂  a ponieważ zostało mi  kilka  buraków, pocięłam  cieniutko, przyprawiłam solą i oliwą i piekłam w 160 stopniach przez 30 minut.  Domownicy zachwyceni 🙂 Ja też się w nich zakochałam 🙂 Następne będą z marchewki i selera. Zdrowe mniam mniam 🙂

Takie oto migawki świąteczne :)

Nie spinam się na Święta, nie pędzę, nie szaleję z przepracowania. Cudowny „slow” , tak trzeba, tak jest dobrze….żadnej gonitwy. Spróbujcie zwyczajnie zatrzymać się albo inaczej niż dotychczas spędzić TEN CZAS! Zanim pojawią na blogu nasze  kolejne nowe kulinarne historie 🙂 tak sobie wymyśliłam dzisiaj moje świąteczne migawki:)…a jakie są Wasze?  pochwalcie się 🙂   Read more about Takie oto migawki świąteczne 🙂[…]

Zgadnijcie co dziś robiłyśmy ? :)

Zgadnijcie co dzisiaj  z Małgosią robiłyśmy??? Otóż,  wspólne „pierniczkowe”  🙂 popołudnie spędziłyśmy:) Przedstawiamy Wam relacje, z jak zawsze świetnie wykorzystanego czasu 🙂 Pełnego radości, rozmów i naszej ukochanej  zdrowej pasji. Oto uśmiechnięte i zadowolone pierniczki  😉 z musem dyniowym, eko – zdobieniami  PYSZNE!!! 🙂 🙂                

Kolejny kulinarny obłęd :)

Ciast i ciasteczek z kaszy jaglanej upiekłam dużo. Wciąż jednak mało, bo nie przestają mnie zaskakiwać te złote kuleczki i możliwości ich zastosowania. Właśnie stałam się wczoraj świadkiem kolejnego kulinarnego obłędu czyli jaglanego piernika bez mąki, z orzechami i skórką pomarańczową. Ten tradycyjny też jest dobry, ale moje odkrycie kładzie wszystko na łopatki:) Dokładnie takiego Read more about Kolejny kulinarny obłęd 🙂[…]

Jeden przepis tysiąc wykonań :)

Mamy z Małgosią wiele głównych przepisów. Z nich jednak, powstają różne wypieki 🙂 Ten kto lubi mieszać w garneczkach dobrze wie, że w kuchni potrzebna jest fantazja i pomysłowość. A gdy się jeszcze chce światu pokazać  swoje kulinarne ekscesy 🙂 trzeba nauczyć się jeszcze fotografii, estetyki, doboru koloru. Kupuję się do zdjęć pojedyncze wyjątkowe naczynia, Read more about Jeden przepis tysiąc wykonań 🙂[…]