Pierniczki korzenne i kawa wg pięciu przemian :)

Dzisiaj przychylam się do wielu Waszych próśb o przepis na korzenne pierniczki oraz magiczną kawę wg pięciu przemian, którą mieliście możliwość  skosztować na ostatnim wykładzie Twojej Mocy w Koninie.

Pierniczki były nagrodą i właśnie te osoby, które je wygrały zapytały mnie o przepis.

Oto i one  – Pierniki pełne przypraw !

– 3 szkl. mąki orkiszowej

– 1,5 łyżeczki sody

– 0,5 łyżeczki proszku dopieczenia ( ja używam ) bezglutenowego

– 1,5 łyżeczki cynamonu, imbiru

– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

– duża garść zmielonych goździków , jak mam mielę też anyż

– odrobina soli

-1/3 szklanki miodu

– 1/2 szklanki oleju

– odrobina cukru kokosowego

-1/4 szkl.mleka owsianego

– laska wanilii

Wszystkie składniki łączymy,wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy ulubione kształty i pieczemy 8- 10 minut w 180 st. Celsjusza

A kawa ??? Doskonale wiecie, że nie jest zdrowa. Niestety.Choć bardzo ja lubimy. Dlatego żeby cieszyć się chwilą aromatycznej „małej czarnej” należy uwolnić z niej wszystkie neurotoksyny i sprawić, żeby zdecydowanie była mniejszym złem niż w rzeczywistości jest.Pamiętajcie, że  wszystko co stosujemy z umiarem jest jak najbardziej korzystne dla naszego organizmu.

Jak przyrządzam taką aromatyczną kawę?

– w garnku gotuję 4 szklanki wody

– gdy woda zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień i dodaje dużą łyżkę cynamonu – gotuje  2 minuty

– dodaje ¾  łyżeczki sproszkowanego imbiru – gotuję 2 minuty

– dodaje 6 goździków – gotuję 2 minuty

– 3 grudki soli himalajskiej –gotuję 2 minuty

– kilka kropel cytryny – gotuję 2 minuty

– 2 czubate łyżki kawy sypanej –gotuję 5 minut

 – na końcu dodaje 1 łyżeczkę miodu i gotuję ostatnie 2 minuty

I to jest sekret kawy wg  pięciu przemian. Ważna jest kolejność smaków poszczególnych składników.

 Kawa taka poprawia pracę nerek,wspomaga trawienie, łagodzi bóle głowy i usuwa wilgoć oraz śluz z organizmu.Cały rytuał parzenia kawy jest wyjątkowy a zapach i smak  zapadają w naszej pamięci komórkowej i już inna kawa nie będzie nam smakowała tak jak ta, parzona wg pięciu przemian 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.