Pierniczki korzenne i kawa wg pięciu przemian :)
Dzisiaj przychylam się do wielu Waszych próśb o przepis na korzenne pierniczki oraz magiczną kawę wg pięciu przemian, którą mieliście możliwość skosztować na ostatnim wykładzie Twojej Mocy w Koninie.
Pierniczki były nagrodą i właśnie te osoby, które je wygrały zapytały mnie o przepis.
Oto i one – Pierniki pełne przypraw !
– 3 szkl. mąki orkiszowej
– 1,5 łyżeczki sody
– 0,5 łyżeczki proszku dopieczenia ( ja używam ) bezglutenowego
– 1,5 łyżeczki cynamonu, imbiru
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– duża garść zmielonych goździków , jak mam mielę też anyż
– odrobina soli
-1/3 szklanki miodu
– 1/2 szklanki oleju
– odrobina cukru kokosowego
-1/4 szkl.mleka owsianego
– laska wanilii
Wszystkie składniki łączymy,wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy ulubione kształty i pieczemy 8- 10 minut w 180 st. Celsjusza

A kawa ??? Doskonale wiecie, że nie jest zdrowa. Niestety.Choć bardzo ja lubimy. Dlatego żeby cieszyć się chwilą aromatycznej „małej czarnej” należy uwolnić z niej wszystkie neurotoksyny i sprawić, żeby zdecydowanie była mniejszym złem niż w rzeczywistości jest.Pamiętajcie, że wszystko co stosujemy z umiarem jest jak najbardziej korzystne dla naszego organizmu.
Jak przyrządzam taką aromatyczną kawę?
– w garnku gotuję 4 szklanki wody
– gdy woda zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień i dodaje dużą łyżkę cynamonu – gotuje 2 minuty
– dodaje ¾ łyżeczki sproszkowanego imbiru – gotuję 2 minuty
– dodaje 6 goździków – gotuję 2 minuty
– 3 grudki soli himalajskiej –gotuję 2 minuty
– kilka kropel cytryny – gotuję 2 minuty
– 2 czubate łyżki kawy sypanej –gotuję 5 minut
– na końcu dodaje 1 łyżeczkę miodu i gotuję ostatnie 2 minuty
I to jest sekret kawy wg pięciu przemian. Ważna jest kolejność smaków poszczególnych składników.
Kawa taka poprawia pracę nerek,wspomaga trawienie, łagodzi bóle głowy i usuwa wilgoć oraz śluz z organizmu.Cały rytuał parzenia kawy jest wyjątkowy a zapach i smak zapadają w naszej pamięci komórkowej i już inna kawa nie będzie nam smakowała tak jak ta, parzona wg pięciu przemian 🙂
