Świątecznie :)
Świąteczny dzień koniecznie trzeba uczcić. Oprócz pełnego relaksu, zjeść też należy:)
A potem niech ogarnie Was zwyczajne i bardzo potrzebne zatrzymanie, czyli – „…..dzisiaj nic nie robię ..” 🙂
„Przystolikowe” pasjonatki proponują na obiad i deser takie oto majowe dania:
Szparagi z kaszą gryczaną, młodymi ziemniakami i dużą garścią świeżego kopru
Szparagi to przede wszystkim kawas foliowy, witamina E i C, asparagina – która wspomaga nerki oraz potas, wapń i fosfor. Co ważne jest jeszcze błonnik, idealny dla naszych jelit oraz prebiotyk – inulina.Zbawienie dla naszego układu pokarmowego.
A na deser, wspomnienie maślankowej babki, takiej jaką robiły nasze babcie:)
I tak przy świętowaniu podaje przepis na babę maślankową 🙂
5 szklanek przesianej mąki ( ja używam orkiszowej)
1 do 1,5 szkl słodziwa ( może być ksylitol, erytrol )
4 jaja
1 proszek do pieczenia ( ja używam bezglutenowego)
2 szklanki maślanki
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, olej, maślankę i na koniec proszek. Miksujemy wszystko i posypujemy np. owocami. Można zrobić kruszonkę lub posypać wg własnego pomysłu np. płatkami czekoladowymi. w 180 stopniach pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze „wspomnienie babcinych wypieków „:) i zjadamy „przy stoliku” 🙂
SMACZNEGO!:)