Świątecznie :)

Świąteczny dzień koniecznie trzeba uczcić. Oprócz pełnego relaksu,  zjeść też należy:)

A potem niech ogarnie Was zwyczajne i  bardzo potrzebne zatrzymanie, czyli – „…..dzisiaj nic nie robię ..” 🙂

„Przystolikowe” pasjonatki proponują na obiad i deser takie oto majowe dania:

 

Szparagi z kaszą gryczaną, młodymi ziemniakami i dużą garścią świeżego kopru

 Szparagi to przede wszystkim kawas foliowy, witamina E i C, asparagina – która wspomaga nerki oraz potas, wapń i fosfor. Co ważne jest jeszcze błonnik, idealny dla naszych jelit oraz prebiotyk – inulina.Zbawienie dla naszego układu pokarmowego.

A na deser, wspomnienie maślankowej babki, takiej jaką robiły nasze babcie:)

I tak przy świętowaniu podaje przepis na babę maślankową 🙂

 

5 szklanek przesianej mąki ( ja używam orkiszowej)

1 do 1,5 szkl słodziwa ( może być ksylitol, erytrol )

4 jaja

1 proszek do pieczenia ( ja używam bezglutenowego)

2 szklanki maślanki

Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, olej, maślankę i na koniec proszek. Miksujemy wszystko i posypujemy np. owocami. Można zrobić kruszonkę lub  posypać wg własnego pomysłu  np. płatkami czekoladowymi. w 180 stopniach pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze „wspomnienie babcinych wypieków „:) i zjadamy „przy stoliku” 🙂

SMACZNEGO!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.